4+2 κλασικές διευθύνσεις για τα γλυκά των Χριστουγέννων- Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία με άπαιχτες γεύσεις.
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες με συνταγές που έχουν φανατικό κοινό από ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που έχουν τη δική τους ιστορία.
Μάς χωρίζουν μόνο λίγες ημέρες από τα Χριστούγεννα και ήδη έχουμε μπει σε εορταστικό κλίμα. Τα ζαχαροπλαστεία βγάζουν συνεχώς λαμαρίνες με τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες με τις μυρωδιές του βουτύρου, του πορτοκαλιού, της κανέλας και του γαρίφαλου να μας «σπάνε» τη μύτη.
Αυτή τη περίοδο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους και στα περισσότερα σπίτια έχουν ξεκινήσει να βρίσκουν τη θέση τους πάνω στις γιορτινές πιατέλες στημένες στην τραπεζαρία. Κι όσο κι αν οι εποχές αλλάζουν κάποιες γεύσεις θέλουμε να παραμείνουν παραδοσιακές ξυπνώντας μας όμορφες αναμνήσεις.
Ποιος δεν θέλει να συνοδέψει τον καφέ του με ένα νόστιμο μελωμένο μελομακάρονο ή να απολαύσει ένα βουτυρένιο κουραμπιέ μετά το δείπνο του; Τα κλασικά ζαχαροπλαστεία είναι η επιλογή μας για να προμηθευτούμε πεντανόστιιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά και να τα απολαύσουμε δίχως ενοχές.
Κλασικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
Αφοί Ασημακόπουλοι.
Ξεκίνησε το 1915 ως γαλακτοπωλείο και από το 1950 οι «Αφοί Ασημακόπουλοι» λειτουργούν ως ζαχαροπλαστείο. Πάνω από έναν αιώνα βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο και στο πέρασμα του χρόνου δεν έχουν χάσει τίποτα από την αυθεντικότητα τους. Γλυκά με την καλύτερη πρώτη ύλη που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις και vintage επιλογές που πλέον έχουν φύγει από τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.
Αυτή τη περίοδο την τιμητική τους έχουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες που βγαίνουν άφθονοι από τις λαμαρίνες και βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με δικό τους βούτυρο και είναι πασπαλισμένοι με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Η γεύση είναι τόσο φίνα που από τη πρώτη μπουκιά θα διαπιστώσετε το μυρωδάτο βούτυρο που αναδεικνύει όλο τον κουραμπιέ.
Από τα μελομακάρονα που είναι τόσο όσο πρέπει μελωμένα δοκιμάστε για αρχή την απλή εκδοχή τους που είναι γεμάτα αρώματα από μπαχαρικά.
Μητροπολιτικόν.
Από τα πιο θρυλικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, άνοιξε στο Σύνταγμα το 1930 και μέχρι σήμερα κρατάει τη vintage εικόνα του, αλλά και τα γλυκά μιας άλλης εποχής.
Όσο και αν οι σειρήνες από γλυκά σε καλούν να τα πάρεις μαζί μην αντισταθείς στους πρωταγωνιστές των εορτών: τα μελομακάρονα.
Στρογγυλά, αφράτα τα κλασικά με τα έντονα μπαχάρια και την πορτοκαλένια γεύση, ενώ αν δεν μπορείς να αντισταθείς στη σοκολάτα δοκίμασε τα μελομακάρονα που αντί για τριμμένο καρύδι από πάνω περιχύνεται η σοκολάτα.
Πάντως φεύγοντας μήπως να προμηθευτείς κι ένα αφράτο μαστιχωτό τσουρέκι; Ταιριάζει άψογα με τον πρώτο καφέ της ημέρας.
Info: Βουλής 39, Σύνταγμα.
Σκαφίδας
Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, ο «Σκαφίδας» με γεύσεις που μάς ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για το γαλακτομπούρεκο με κανταϊφι, χωρίς να είναι λιγότερο λαχταριστό και το κλασσικό με πλούσια κρέμα και φύλλο, ενώ στα best seller είναι η μεγάλη σοκολατένια τρούφα που σίγουρα θα επιστρέψεις για να την ξανά απολαύσεις.
Αυτή τη περίοδο τα εορταστικά γλυκά έχουν τον πρώτο λόγο. Τα μελομακάρονα γίνονται με ελληνικό μέλι, οι κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένο αμύγδαλο και οι δίπλες με μπόλικο μέλι και ωραία ζύμη. Μήπως να δώσετε και μια ευκαιρία στο χριστουγεννιάτικο κέικ με καρύδι;
Info: Επτανήσου 8, Κυψέλη.
Sweet Alchemy
Το ζαχαροπλαστείο «Sweet Alchemy» του Στέλιου Παρλιάρου μυρίζει μυρωδιές από τα υλικά που χρησιμοποιεί για τα πεντανόστιμα γλυκά του. Κάποια δε γλυκά όσο κι να θέλεις να τα γευτείς σκέφτεσαι πρώτα να τα «χορτάσεις» με το μάτι και μετά να τα απολαύσεις μιας και είναι σαν έργα τέχνης.
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι μέσα σε κασετίνες και φτιάχνονται με ελαιόλαδο και θυμαρίσιο μέλι τα πρώτα και αγελαδινό βούτυρο οι δεύτεροι. Η συσκευασία είναι προσεγμένη και ότι καλύτερο για να τους πάτε για δώρο στα γιορτινά καλέσματα.
Ηρωδότου 23, Κολωνάκι
Πετέκ
Το ζαχαροπλαστείο »Πετέκ» από το 1964 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και φτιάχνει πολίτικα γλυκά. Στα τούρκικα το όνομα του μαγαζιού σημαίνει κηρήθρα και θα βρείτε πεντανόστιμα γλυκά με αυθεντικές συνταγές από την Πόλη.
Στα ράφια του ζαχαροπλαστείου ήδη έχουν βγει τα μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι, το οποίο είναι από τα best seller του μαγαζιού, όπως και οι κουραμπιέδες και το πολίτικο τσουρέκι που επιβάλλεται να δοκιμάσετε.
Info: 3ης Σεμπτεμβρίου, Αθήνα
Desire
Από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία στο Κολωνάκι, το «Desire» λειτουργεί από το 1962, ενώ έχει μια αίθουσα για να απολαύσετε το γλυκό σας. Μάλιστα, είναι από τα λίγα παραδοσιακά καταστήματα, με εργαστήριο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο και συνδυάζει το παλιό Γαλλικό στυλ με τα παραδοσιακά γλυκά.
Σοκολατίνες, πάστες, ταρτάκια θα τα βρείτε όλα στο γνωστό ζαχαροπλαστείο, αλλά αφού μπήκαμε στην ωραιότερη περίοδο του χρόνου θα προμηθευτούμε για το σπίτι ή για κάποιο κάλεσμα τα εποχιακά γλυκά που αναμφισβήτητα έχουν την τιμητική τους. Εκτός από τα εκλεκτά μελομακάρονα και τους ευωδιαστούς κουραμπιέδες δώστε μια ευκαρία στους χριστουγεννιάτικους κορμούς.
Info:Δημοκρίτου 6, Κολώνακι
Πηγή:[https://www.iefimerida.gr/poli/klasika-zaharoplasteia-glyka-hristoygennon]